#sociální služby

Vytvořili jsme neobyčejný web pro zařízení sociálních služeb!

Rozhodli jsme se vás nechat nahlédnout pod pokličku toho, jak vypadá tvorba nového webu a jaké nástroje používáme, abychom za prvé ulehčili práci lidem, kteří budou stránky spravovat, a za druhé abychom usnadnili orientaci návštěvníkům.

Publikováno 14. 7. 2021

Jako vzor vám představíme web Domova seniorů Dobříš. Pro tento Domov jsme původně tvořili jen virtuální prohlídku, ovšem naše vzájemná spolupráce byla tak uspokojivá, že se ji klient rozhodl prohloubit. Zástupcům domova se líbil způsob naší práce nejen na poli virtuálních prohlídek, ale i webdesignu. S chutí si prohlédli naši práci pro jiná zařízení sociálních služeb, kterou jsme realizovali v minulosti. Co k tomu řekl klient?

“Nový web splnil naše očekávání, jeho provedení je přehledné, moderní. Ohledně předání i zaškolení si myslím, že v rámci současné situace proběhlo vše v pořádku určitě bych Virtual Visit doporučila a také tak již i činím.”

Hlavní stránka – první dojem je nejdůležitější

Začněme pěkně od začátku, tedy od Hlavní stránky. Hlavní stránka je to, co návštěvníci uvidí jako první, zprostředkovává první dojem, a proto musí působit pěkně, uceleně a poskytovat správné informace.

Abychom návštěvníky webu ihned nezahltili informacemi, snažíme se na Hlavní stránce používat krátké, výstižné popisky. K tomu nám skvěle slouží ikony, které stručně a jasně vystihnou to nejdůležitější. Jaká je kapacita, pro koho je zařízení určeno, jaké je poslání zařízení a jeho zaměstnanců.

 


Když návštěvník sjede o kousek níž, nalezne výpis všech důležitých oznámení a také seznam proběhlých a plánovaných akcí. Všechny tyto položky mohou vlastníci webu jednoduše editovat. Naše weby tvoříme tak, aby byly přístupné nejen návštěvníkům, ale také lidem, kteří je budou spravovat.

 

Z Dobříše nám k tomu řekli:

“Je to jednoduché, přehledné a také díky možnosti překopírovat obsah i na stránky FB šetří čas… Díky systému formulářů také mohu práci delegovat na své kolegyně.”

Jak přiblížit zařízení veřejnosti?

Snad každý člověk, který uvažuje o nějakém sociálním zařízení je zvědavý, jak zařízení vypadá. Proto je dnes již standardem mít na svých webových stránkách spoustu fotek, aby si potencionální zájemci mohli udělat vlastní obrázek. My ovšem představení zařízení posouváme ještě o několik kroků dál.

Krom profesionálních fotografií děláme pro všechny naše klienty také virtuální prohlídky. Virtuální prohlídka dovoluje zájemcům si zařízení doslova “projít” z pohodlí vlastního domova, což se ukázalo jako výjimečně příhodná věc hlavně v posledních několika měsících, kdy se všechny Domovy z nařízení vlády uzavřely a veřejnost do nich neměla přístup.

 

Prohlídky ovšem netvoříme jen jako pár fotek, kterými se můžete v nějakém určeném sledu proklikat. Stejně jako se snažíme otisknout osobnost každého Domova do jejich webu, i k jednotlivým prohlídkám tvoříme a namlouváme individuální komentář s popisem každého místa a zákoutí.

 

Věříme, že informace o každém Domovu se dají shrnout do několika položek. Na Hlavní stránce jsou ty nejdůležitější informace a odkazy na ostatní části webu. Další velkou sekcí je stránka O nás. Místo, kde najde návštěvník všechny informace o Domovu. Může si zde přečíst o tom, jak zařízení vypadá a kde je situované, dozví se něco o jeho historii, stáhne si veškeré důležité dokumenty a nalezne zde například i pracovní nabídky, jaké pozice jsou v konkrétním Domově právě volné.

 

Obzvláště na stránku o historii Domova jsme obzvlášť hrdí. Na základě několika prvních webů, které jsme vytvořili, jsme vyvinuli speciální časovou osu, na které návštěvník může přehledně vidět, jak Domov začal a jak se postupně s časem posouval. Jsme přesvědčeni o tom, že znát a prezentovat kořeny své organizace je pro všechny Domovy velice důležité. Návštěvníky webu tak mohou přesvědčit o svých mnohaletých zkušenostech.

 

Webové stránky slouží k důstojné prezentaci Domova, především je ale tvoříme pro zájemce, kteří se chtějí dozvědět nejen o tom, jak Domov vypadá, ale hlavně jak požádat o přijetí. To se dozví v sekci Služby, kde najdou detailní popis nabízené služby a na stránce Jak požádat o službu přehledný návod.

Jak elegantně schovat důležité, ale nezajímavé informace?

Domovy musí občas na svém webu mít i informace, které po nich vyžaduje zákon. Takové informace, možná i tím, že jsou povinné, nejsou právě vizuálně příjemné. Přece jen právní mluva není psána tak, aby se dobře četla. Jak jsme si poradili s takovým typem textu? Vytvořili jsme pro něj speciální box, tzv. rolldown, který je zabalený a rozbalí se pouze po kliknutí od návštěvníka. Jak na vás působí tento obrázek?

 

Vypsaná citace zákona není právě nejčtivější že? A co když to uděláme takhle?

 

Jak postupujeme my? 

Weby pro naše klienty se snažíme držet co nejjednodušší a nejčistší. Děláme je tak, aby se návštěvník netopil v záplavě textu, zároveň měl ale všechny podstatné informace na dosah jednoho kliknutí.

Zároveň tvoříme všechny stránky tak, aby nebyly pouze o předání důležitých informací, ale aby byly pro všechny návštěvníky také poutavé a plynule je naváděli mezi stránkami. K tomu využíváme karty, které odkazují na další části webu a podávají krátký popis pro nalákání čtenářů.

 

Například pokud si návštěvník prohlíží stránku Areál zařízení, mohlo by ho zajímat něco o historii Domova, popřípadě by si mohl chtít přečíst detailnější popis nabízené služby. 

 

Navštívit Domovy.online

Ukázky naší práce